
 

GODPARENT/SPONSOR ELIGIBILITY FORM 

Congratulations on being asked to be a Godparent! By accepting this role, you are committing to play a significant role in this person’s 
life, sharing the faith and encouraging him/her in his/her journey as a Catholic. If you are serving as a godparent for baptism, please pray 

about the responsibility you will fulfill in someone spiritual life. After reflection, please answer the following questions. 

In accord with Canon Law 874 & 893, a sponsor for the Sacrament of Baptism must be a Catholic who has received the Sacraments of 
Baptism, Eucharist, and Confirmation. They must be free from canonical penalties and must lead a life in harmony with the faith in 

keeping with the function to be undertaken. 

Name of Child receiving sacrament: ______________________________________________ 

Name of Godparent or Sponsor: __________________________________________________ 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I have truthfully answered the above questions and declare that I fulfill the Catholic Church’s requirements of a Godparent/Sponsor. I 

commit to the responsibility of acting as a Godparent/Sponsor.  

          

Godparent/Sponsor Signature       Date  

The person who has signed this form above has testified that they fulfill all canonical requirements to serve as a godparent in the 

Catholic Church. To be signed and sealed by the Godparent’s/Sponsor’s Parish of Record:  

          

Signature of Pastor   Date      Parish Name Parish City/State 

Qualifica�ons of a Godparent/Sponsor 

1. A Godparent/Sponsor must be fully ini�ated into the Catholic Church. Please indicate whether you have received the three 

Sacraments of Ini�a�on.  

Bap�sm: Yes ____ No ____ Date: _________ Church name: _____________________________________ 

First Eucharist: Yes ____ No ____ Date: _________ Church name: _____________________________________ 

Confirmed in the Catholic Church: Yes ____ No ____ Date _________ Church name ______________________ 

2.  Are you 16 or older? Yes ____ No ____ 

 A Godparent/Sponsor must be a prac�cing Roman Catholic.  

3. Do you atend Mass on Sunday and on Holy Days of Obliga�on, and regularly receive the sacraments of Holy Communion 

and Reconcilia�on? Yes ____ No ____ 

Do you follow the Ten Commandments? Yes ____ No ____ 

I am registered member of ___________________________________________________ 

4. Regarding the 6th Commandment, a Godparent/Sponsor must be in good standing with the Catholic Church.  

• If married, he/she must be married in the Catholic Church Date: _____ Church name: _______________  

• If single, he/she must be living according to Church teaching. NOT living with someone outside of marriage  

Based on these guidelines, are you in good standing with the Church? Yes ____ No ____ 

5. I have atended a bap�sm prepara�on class in the past four months at my home parish or the parish of bap�sm. 

 Yes ____ No ____ Date: ______________ 

 

 

 

   (Seal) 


